News & Updates

 

Stofvrij werken TNO | Droomslijper

 

Sinds wanneer is het verplicht stofvrij te werken?

Stofvrij werken TNO, De beleidsregel voor het stofvrij werken is al sinds 2001 ingevoerd, maar door door acties van het Inspectie SZW (vroegere arbeidsinspectie) in November 2014 en door de opgevoerde en strengere handhaving op dit beleid is het nu een zogenoemd HOT item geworden, en de boetes liegen er niet om! Maar denk vooral aan uw gezondheid, kwartsstof is een serieus risico dat niet onderschat mag worden. Stofvrij werken en slijpen is echt belangrijk.

Bent U verplicht om alleen met een stofvrije TNO gecertificeerde machine te werken?

  • Nee, dit is een veel gehoorde en foutieve aannemen die we veel horen. TNO keurt machines ook niet maar certificeerd machines. Stofvrij werken kan ook met een niet gecertifceerde machine. Inspectie SZW vereist wel dat de leverancier van de machine onderzoek hier naar heeft gedaan doe moet voldoen aan bepaalde normen.
  • De opstellingen en machine’s die TNO gecertificeerd zijn voor bepaalde tijdsduur en klasse stofvrij.
  • Een TNO gecertificeerde machine zegt eigenlijk anders dan dat u onder die omstandigheden en tijdens die aantal uren zoals aangegeven in de certificaten, dat u dan voldoet aan de regelgeving om stofvrij te werken of te slijpen.
  • Het is wel een mooie richtlijn om te zien wanneer u voldoet en hoe lang u voldoet
  • Als u zich aan de regels houd en volgens de arbeids Hygiëne strategie werkt zal de SZW dit alleen maar toejuichen en wellicht nog wat tips en richtlijnen meegeven.